Heat-Pipes
Home
Inleiding
 - Onderwerp keuze
 - Onderzoek methode
Het principe
 - Snel (moeilijk)
 - Uitgebreid (makkelijker)
 - Praktijkvoorbeelden
Bouwmethoden
 - Vacuümpompen
 - Leegkoken
 - Zwaartekracht
 - Leegdampen
Conclusie
Documentatie
Links
Contact
Valid HTML 4.01!
Correct CSS!
PHP Powered!
Get Firefox!

Hoe kun je een heat-pipe maken

Inleiding
Het is natuurlijk een prachtig idee dat je zonder extra energie toe te voegen zeer gemakkelijk veel warmte kunt verplaatsen over redelijk lange afstanden. Maar natuurlijk kent iedere oplossing zijn problemen. Ook bij heat-pipes is dat het geval. Het grootste probleem bij heat-pipes is het productieproces. Het klinkt allemaal namelijk heel simpel om een buis te maken waar alleen water in zit op grote onderdruk, maar de praktijk -hebben wij mogen ondervinden- wijst uit dat het allemaal wat ingewikkelder is dan het klinkt. Hoe heat-pipes in de industrie worden gemaakt weten wij niet, maar we hebben zelf wel enkele methodes en verijsten bedacht en daarvan twee methodes getest.

Vereisten
Van een heat-pipe gebouwt om het princiepe aan te tonen wordt veel minder verwacht dan van een heat-pipe die in een productie omgeving wordt opgenomen en bijvoorbeeld een processor of ruimtevaartuig moet koelen. Van een heat-pipe gebouwd om het princiepe aan te tonen is de voornaamste eis dat alles goed zichtbaar is en dat hij werkt gedurende de demonstratie. Hij zou daarom van glas moeten zijn, maar veel meer vereisten zijn er niet, want het is niet belangrijk dat er een optimale warmte overdracht is ofdat hij jarenlang perfect water- en gasdicht is. Je kunt immers de temperatuur wat verhogen of voor iedere demonstratie even opnieuw de vacuumpomp aanzetten.
Een productie omgeving is daarentegen iets heel anders. Hier gaat het helemaal niet om demonstratiemogelijkheden, maar om optimale prestaties, duurzaamheid en prijs. De keuze voor glas bij het demonstratiemodel was volledig gebaseerd op de mogelijkheid om te zien wat er gebeurt, maar bij een productie model moet het materiaal een zo laag mogelijke warmteweerstand hebben en dan kan glas met zijn isolerende werking helemaal niet. Koper is hier meestal veruit de beste oplossing. Andere materialen die ook zouden kunnen zijn Zilver en Aluminium. Zilver gelijd welliswaar beter warmte, maar is erg duur en Aluminium is wel iets goedkoper dan koper, maar gelijd ook iets minder goed warmte en is in zijn zuivere vorm die benodigt is moeilijk te vinden. Koper heeft de grote voordelen dat het zeer goed betaalbaar is, een uitstekende warmtegeleider is met zijn uiterst lage warmteweerstand, het veel gebruikt wordt en daarom vrij gemakkelijk te verkrijgen is, het met zeer beperkte middelen al goed bewerkbaar is en het corodeert niet snel wat ook weer de levensduur van de heat-pipe ten goede komt. Enigste nadeel zou kunnen zijn dat koper redelijk zwaar is in vergelijking tot aluminium.
Koper is dus het materiaal bij uitstek om te gebruiken bij warmtetransport, wij zouden een heat-pipe voor in een productie omgeving dan ook altijd zoveel mogelijk van koper maken met mogelijk aluminium koelribben om de warmte aan de lucht af te geven, want aluminium is wat lichter, goedkoper.

De door ons bedachte methodes:
Deze methodes worden op de volgende paginas verder uitgelegd.
Vorige Pagina Print Volgende Pagina
Deze pagina is gemaakt door Tim Adam & Paul Cornelissen, de inhoud mag vrijelijk door iedereen voor elk niet commercieel doeleind gebruikt worden.
Deze Pagina is in correct HTML 4.01 opgesteld en wordt in verouderde browsers als Internet Explorer 6 verkeerd weergegeven.
Pagina automatisch gegenereerd in slechts 0.0004 seconden.
Deze pagina maakt deel uit van het bit-byters netwerk.