Heat-Pipes
Home
Inleiding
 - Onderwerp keuze
 - Onderzoek methode
Het principe
 - Snel (moeilijk)
 - Uitgebreid (makkelijker)
 - Praktijkvoorbeelden
Bouwmethoden
 - Vacuümpompen
 - Leegkoken
 - Zwaartekracht
 - Leegdampen
Conclusie
Documentatie
Links
Contact
Valid HTML 4.01!
Correct CSS!
PHP Powered!
Get Firefox!

De Zwaartekrachtmethode

De theorie
Bij de derde methode die wij hier bespreken laten we al het werk doen door de zwaartekracht. Daarom hebben we deze methode de zwaartekrachtmethode gedoopt. De inspiratie voor deze methode komt van een TV programma waar terloops werd uitgelegd waarom je met een pomp nooit dieper dan 10 meter water aan kan zuigen. Toen ik dit zab realizeerde ik me direct dat dit een potentieële methode was om heat-pipes te fabriceren en na even redeneren had ik deze methode bedacht.
Net zoals je in een kwikdruk-meter makkelijk kunt zien is een vacuüm niet sterk genoeg om een vloeistof erg ver aan te zuigen. Bij kwik is dit al bij ongeveer 70cm hoogteverschil, maar bij water ligt dit pas bij ongeveer 10m. Dit komt doordat de luchtdruk ergens ronde de 100.000 Pascal schommelt. Dat is 100.000 N/m2 oftewel 10N/cm2 oftewel iets meer dan 1Kg/cm2. De luchtdruk 'duwt' dus met ongeveer 1Kg op iedere vierkante centimeter en nou weegt een kolom water van 1cm2 en 10m hoog 1Kg. Als je nu dus een kolom water neemt en je begint deze op te tillen, dan zul je zien dat bij ongeveer 10m een hoogte een vacuüm onstaat bovenin, want dan zijn dan is de luchtdruk niet groot genoeg meer om het water verder omhoog te 'duwen'. Als dat bovenin nou net de de heat-pipe is, dan kan je het waterniveau heel netjes regelen door de heat-pipe een klein beetje hoger te tillen of te laten zakken en precies wanneer deze op het goede punt hangt rustig afsluiten. Het enigste wat er nodig is om deze methode in praktijk te brengen is een hoogteverschil van ongeveer 10 meter, slang van 10 meter die niet inklapt bij een vacuüm en een bassin waarin alle lucht uit de slang en heat-pipe verwijdert kan worden en van waaruit de heat-pipe met slang mee omhoog genomen kan worden. Om de benodigde hoogte te verminderen zou ervoor gekozen kunnen worden om een gedeelte van de slang te vullen met een zwaardere vloeistof zoals kwik welke dankzij zijn gewicht toch onderop blijft, maar dit zou het proces wel veel gecompliceerder maken. Waarschijnlijk zelfs in zulke maten dat makkelijker zal zijn om 10 meter hoogte verschil te vinden.

Tussentijdseconclusie
Als je de benodigde voorzieningen tot je beschikking hebt dan is dit zeker de meest gecontroleerde manier om je heat-pipe te maken. Het verkrijgen van de voorzieningen kan echter voor de nodige problemen zorgen. De rust en bijbehorende nauwkeurigheid bij het produceren maken het wel de moeite waard om deze methode de nodige aandacht te schenken als mogelijke productiemethode voor heat-pipes voor in een productieomgeving.
Vorige Pagina Print Volgende Pagina
Deze pagina is gemaakt door Tim Adam & Paul Cornelissen, de inhoud mag vrijelijk door iedereen voor elk niet commercieel doeleind gebruikt worden.
Deze Pagina is in correct HTML 4.01 opgesteld en wordt in verouderde browsers als Internet Explorer 6 verkeerd weergegeven.
Pagina automatisch gegenereerd in slechts 0.0019 seconden.
Deze pagina maakt deel uit van het bit-byters netwerk.